We Zijn allemaal verslaafd aan iets wat de pijn weg neemt

We zijn allemaal verslaafd aan iets wat de pijn  wegneemt.

Wie het programma “Verslaafd” op RTL 4 heeft gezien, heeft het  misschien al eens voorbij horen komen: de betreffende counselor zegt (meestal  tegen de partner) “dat noemen wij co-dependency”.

Co –dependency, wat is dat eigenlijk?

Co-dependency is een psychische aandoening die voorkomt bij mensen die in hun jeugd vaak opgegroeid zijn in disfunctionele gezinnen waar zij op de één of andere wijze onvoldoende in hun gezonde basisvoorwaarden en behoeften zijn ondersteund. Vaak is er sprake van een achtergrond van verwaarlozing, mishandeling of misbruik. In voorkomende gevallen is er sprake geweest van een verslaving die in de familie heeft gespeeld.

Co-dependency was oorspronkelijk een term die gebruikt werd om het gedrag van partners te omschrijven die in een relatie zaten met een verslaafde persoon. Zij vertonen vaak dwangmatige gedragspatronen zoals pogingen om de situatie in de hand te houden en de verantwoording weg te nemen bij de verslaafde, veelal ten koste van zichzelf.

Tegenwoordig wordt de term ruimer gebruikt. Vergelijkbare patronen doen zich namelijk ook voor bij mensen in relaties met chronische of psychische zieken en bij kinderen in een moeizaam functionerend gezin. Voor dit hele scala aan dwangmatige gedragspatronen wordt tegenwoordig de term “co-dependency” gebruikt.

Toch is er nog weinig bekent over co-dependency en wordt weinig aandacht besteed aan de gevolgen van co-dependency, terwijl co-dependency net zo schadelijk kan zijn als een verslaving aan alcohol of drugs. In het programma “ Verslaafd” kwam dit ook  al naar voren.

Bij co-dependency wordt er geen alcohol of drugs ingenomen, maar het gevoel dat co-dependers krijgen kun je vergelijken met het gevoel wat je krijgt als je alcohol of drug gebruikt. Dat gevoel bereikt de co-depender door:

  • het aangepaste (dwangmatige) gedrag dat hem/haar rust brengt.
  • het aangepast gedrag maakt dat de co-depender het gevoel heeft dat hij/zij de situatie onder controle heeft.
  • hij of zij daardoor een goed gevoel over zichzelf krijgt.

Door het uitvoeren van aangepaste gedrag, komt dopamine vrij in de hersenen. Het beloningscentrum in de hersenen wordt dan indirect gestimuleerd. Bij het gebruik van alcohol of drugs wordt dit beloningssysteem direct gestimuleerd omdat de verslavende stoffen meteen doordringen in de hersenen.

Doordat er regelmatig dopamine vrijkomt is deze verslaving vergelijkbaar met een drugsverslaving.

Daarom lijken beide gevoelens zo op elkaar.

 

 

Synergy Coaching & Counseling

Mariella medina

Bronvermelding: nederlandse hersenstichting

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.