We hebben alleen controle over ons gedrag als we eerst controle hebben over de dingen die ons regeren

We hebben alleen controle  over ons gedrag als we eerst controle hebben over de dingen die ons regeren.

Bij dwangmatige gedragspatronen denken we vaak aan tics of zelfs aan een dwangstoornis en niet zozeer aan co-dependency.

Dwangmatige gedragspatronen: komen vaak voort uit angst en zijn gewoonte, gedragingen. Aan deze gedragspatronen beleeft je meestal geen plezier, maar ze zijn erop gericht om de interne spanning of angst te verminderen. Zoals al eerder uitgelegd in het artikel “we zijn allemaal verslaafd aan iets wat de pijn doet verminderen” ontwikkeld iemand die co-dependent is aangepast gedrag.

Dit aangepaste (dwangmatige) gedrag brengt hem / haar rust en vermindert angst.

  • het aangepast(dwangmatige) gedrag maakt dat de co-depender het gevoel heeft dat hij/zij de situatie onder controle heeft.
  • hij of zij daardoor een goed gevoel over zichzelf krijgt.

Door het uitvoeren van aangepast gedrag, komt er onder andere dopamine vrij in de hersenen. Het beloningscentrum in de hersenen wordt dan indirect gestimuleerd. Dit betekent dat het aangepast(dwangmatige) gedrag een (gedrags) verslaving kan worden.

Toch komt co-dependency en de dwangmatige gedragspatronen, of gedragsverslaving, niet altijd voort vanuit emotionele onvolwassenheid of uit het (disfunctionele) gezin van oorsprong zoals beschreven in het artikel “Tussen emotionele volwassenheid en volwassen zijn zit een kindertijd”.

Deze dwangmatige gedragspatronen of (gedrags) verslaving kunnen ook ontstaan doordat er langdurige zorg en aanpassing nodig is bij een partner, kind (of familielid). Het kan daarbij gaan om verschillende problemen zoals, een psychiatrische aandoening, lichamelijke ziekte, een handicap, alcohol of drugs verslaving. In deze situaties gebeurt het vaak dat de partner, de verzorger, (denk bijvoorbeeld aan de mantelzorger) de redder in nood wordt!

Co-dependency kan in deze situaties voortkomen vanuit een goedbedoelde reactie op langdurig probleem gedrag of ziekte. De voortdurende “helpende” reactie zorgt  er onbedoeld voor dat de ander hulpeloos en afhankelijk wordt. Het maakt ook dat de ander zich niet meer verantwoordelijk voelt voor zijn of haar situatie, of voor zijn of haar gedrag. “De Helper” helpt zo wellicht, goed bedoelt en onbewust de situatie in stand te houden. Als dit uiteindelijk lijdt tot een vicieuze cirkel van problemen, helpen en zorgen, is de kans groot dat “de redder in nood” verstrikt raakt in het web wat co-dependency heet.

Synergy coaching & counseling

Mariella medina

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.