Wanneer er iets moet veranderen ben je het waarschijnlijk zelf

Wanneer er iets moet veranderen ben je het waarschijnlijk zelf

Co-dependency kan iedereen overkomen. Iedereen heeft wel verzorgend en hulpvaardig gedrag in zich. Het is dus niet zo dat als je een periode van stress heb of voor iemand moet zorgen dat je meteen co-depender bent.

Een co-depender is een co-depender als deze lijdt onder zijn of haar dwangmatige gedragspatronen. Deze dwangmatige gedragspatronen zijn een manier van leven geworden en er is sprake van een laag gevoel van eigenwaarde. Een co-depender is altijd op zoek naar een probleem of iets buiten zichzelf om zich beter te voelen. Een co-depender vindt het moeilijk om zichzelf te zijn.

Is co-dependency alleen voorbehouden aan vrouwen?

 Het antwoord is nee.

Wel is het zo dat er bij vrouwen een groter risico is op co-dependency. Vrouwen zijn immers nog steeds “de hoofd” verzorgende en worden ze (nog steeds) als de verzorgende opgevoed. Bovendien is tegenwoordig de druk van de maatschappij hoog, daarin zorgt een vrouw niet alleen voor haar kinderen, maar ook voor haar partner, ze heeft een baan waar ook goed presteert moet worden en zorgt ze dat niemand zich tekort gedaan voelt. Vrouwen zijn vaak ook meer geneigd om zichzelf op te offeren en hebben vaak een groot schuldgevoel.

Al die “zorgende” factoren maken de kans op co-dependency bij vrouwen groter. Toch is het zeker niet zo dat alleen vrouwen co-dependent worden of zijn. Talloze mannen komen uit een disfunctioneel gezin of zitten in een situatie waarbij, er door problemen of ziekte, langdurige zorg nodig is en er van de man opofferend gedrag gevraagd word.

 Kun je van co-dependent, independent worden?

 Het antwoord is ja.

De eerste stap in het herkennen en veranderen van co dependent (ongezond) gedrag is om het te begrijpen. 

Door te werken aan je eigen bewustwording, te werken aan de emotionele volwassenheid.

Van emotionele onvolwassenheid naar emotionele volwassenheid, is een proces, een proces waarin je jezelf ontwikkelt, emotionele volwassenheid is altijd te ontwikkelen!

 Leren grenzen te stellen.

Nee te durven zeggen.

De oorzaak van co-dependency te achterhalen.

Inzicht krijgen in co-dependent (ongezonde) gedrag en wat de gevolgen daarvan zijn.

De confrontatie met de werkelijkheid aan te gaan.

Je eigen gevoelens te (her) kennen.

Een groot deel van het herstel ligt in, leren en inzichtelijk maken wat co-dependency is. Hoe meer men begrijpt wat co-dependency is, hoe gezonder, de relaties, het gedrag en het leven wordt.

Synergy coaching & counseling

Mariella Medina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.