Van Adhd op weg naar verslaving 2

Kinderen die al jong medicatie voor adhd krijgen voor geschreven raken emotioneel afgestompt.

Onderzoekers van de universiteit in Utrecht hebben onderzocht wat voor effect medicatie voor Adhd heeft op de hersenen bij ratten. Daaruit bleek dat methylfenidaat, de werkzame stof in onder andere, ritalin en Concerta, in de vier van de negen onderzochte hersengebieden sociaal gedrag blijkt te remmen, zo schrijven de onderzoekers in het blad The Journal of Neurosciene.

Twee van de vier hersengebieden bevinden zich in de frontaalschors (het voorste deel van de hersenschors). Dit deel van het brein is onder meer belangrijk voor complexe cognitieve taken (bijvoorbeeld plannen en jezelf beheersen). De andere twee hersengebieden die door Ritalin beïnvloedt worden, zijn de habenula en amygdala (worden beide geassocieerd met emoties). “De stof beïnvloedt dus cognitieve en emotionele processen en remt daarmee het sociale en emotionele gedrag.

Dit kan zorgen voor een ontwikkelingsachterstand op sociaal en emotioneel gebied. Deze ontwikkelingsachterstand zorgt er vervolgens voor dat kinderen niet of moeilijk met stress, frustratie, boosheid, verdriet enz kunnen omgaan. Het niet om kunnen gaan met al deze emoties maakt dat kinderen in de pubertijd eerder geneigd zijn om te experimenteren met alcohol en drugs. Bovendien zijn pubers met Adhd impulsiever als hun leeftijdsgenoten wat de drempel tot experimenteren nog lager maakt. Ook zelfmedicatie is een groot risico bij deze pubers. Een zorgvuldige diagnose is dus een noodzaak bij kinderen wat betreft Adhd en Add. Het gebruik van medicatie zou als allerlaatste hulpmiddel moeten worden gezien en niet als ‘het’ hulpmiddel. Er zijn alternatieve (gedrag) therapieen aanwezig waarbij kinderen vaardigheden worden geleerd waarbij ze niet alleen inzicht krijgen in hun gedrag, onrust en hoe ze daarmee om kunnen gaan maar vooral ook in zichzelf.

Vooral het creëren van enig zelf inzicht is erg belangrijk bij jongeren in de pubertijd. Dat geld zeker niet alleen voor jongeren met Adhd. Ook pubers zonder Adhd kunnen probleem gedrag gaan vertonen. De hormonale veranderingen die ieder puber ondergaat tijdens de pubertijd, en de overgang naar het middelbaar onderwijs, de omgang met vrienden en vriendinnen, groepsdruk, enz, hebben veel invloed op het gedrag van pubers. Al deze factoren kunnen tot serieuze problemen lijden, waaronder alcohol en drugs misbruik.

Mariella Medina

Synergy Coaching & Counseling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.