Van ADHD op weg naar verslaving

Een belangrijke oorzaak van het toenemende aantal verslavingen onder zowel volwassenen maar zeer zeker ook onder pubers, is het gebruik van medicatie. Het gemak waarmee tegenwoordig medicijnen worden voorgeschreven voor bijvoorbeeld, slaapproblemen, pijn en angst klachten en natuurlijk niet te vergeten ADHD neemt zorgwekkende vormen aan. Al deze aandoeningen worden onder andere maar voornamelijk behandeld met verslavende medicijnen.

Het gebruik van medicatie voor ADHD heeft inmiddels epidemische vormen aangenomen. Dat geld niet alleen voor Nederland. Ook in Amerika wordt gesproken van een epidemie, waar het de diagnose ADHD betreft en het daar voorgeschreven medicijn Aderall. Ook daar schaalt de Drug Enforcement Administration (DEA) het medicijn Aderall in dezelfde categorie als cocaïne.

In een rapport uit 2008, over de schadelijke bijwerkingen van het medicijn Strattera stelt de toenmalige coördinator van het Nederlands Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM), Hanneke Teunissen: Kinderen krijgen al heel snel te maken met een ADHD-diagnose, via een psychiater, de huisarts of bijvoorbeeld de schoolbegeleidingsdienst. Een ADHD-diagnose wordt niet onderbouwd door enig wetenschappelijk bewijs, er wordt geen objectief lichamelijk onderzoek gedaan, de diagnose wordt gesteld aan de hand van een afvinklijstje met emoties en gedrag. Dit lijstje met criteria voor een ADHD-diagnose bestaat uit normaal kindergedrag zoals; niet stil kunnen zitten, draaien en friemelen op een stoel, sleutels kwijtraken, inbreken in gesprekken of spelletjes, geen aandacht op school, taken niet afmaken etc. Als de diagnose eenmaal is gesteld komt de medicatie aan de orde. Ouders die zichzelf goed informeren over de bijwerkingen van de medicatie en de pillen niet aan hun kinderen willen geven, kunnen in Nederland te maken krijgen met de Kinderbescherming die ze uit de ouderlijke macht kan ontzetten wegens ‘medische nalatigheid’. (ncrm.nl/Strattera-rapport)

De medicatie die voorgeschreven wordt voor ADHD, in het bijzonder Ritalin valt onder de Opiumwet vanwege de werkzame stof methylfenidaat. Deze stof staat gelijk aan amfetamine welke ook de werkzame stof is in de drug speed. Vandaar dat Ritalin ook wel kiddie cocaïne (kinder cocaïne) wordt genoemd. Kinderen krijgen dus al vroeg medicatie voorgeschreven welke ronduit onder de noemer drugs valt. Er wordt kinderen geleerd dat het heel normaal is een pilletje te nemen om zo je problemen op te lossen. Het gebruik van onder andere Ritalin, kan er voor zorgen dat kinderen een emotionele ontwikkelings- achterstand oplopen. Bovendien vergroot het de kans dat kinderen later meer geneigd zijn te experimenteren met andere soorten drugs en alcohol. Klaarblijkelijk zijn al deze schadelijke neven effecten wel medische verantwoord. Vallen de lichamelijke en geestelijke bijwerkingen zoals; verminderde eetlust, inslaapproblemen, prikkelbaarheid, hartkloppingen en bij langdurig gebruik de mogelijke psychotische klachten, niet onder ‘medische nalatigheid’

Op 10 juni 2015 heeft de VN kinderrechtencomité in hun eind rapport zich bezorgd geuit over onder andere het overmatige gebruik van medicatie bij kinderen met ADHD in Nederland.

Bron:  ncrm.nl/Strattera-rapport / ncrm

 Mariella Medina

Synergy coaching & counseling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.