Tussen emotionele volwassenheid en volwassen zijn zit een kindertijd

Tussen emotionele volwassenheid en volwassen zijn zit een kindertijd.

Co-dependency beïnvloedt net als een alcohol of drugs verslaving het hele leven van een co-depender. Maar ook van een echtgenoot/ partner, een ouder, broer of zus, het raakt de mensen in de directe omgeving van een persoon met alcohol- of drugs probleem, een lichamelijke ziekte of psychische stoornis. Co-dependency maakt emotioneel onvolwassen. Het beïnvloedt ook de emotionele ontwikkeling van kinderen die in een disfunctioneel gezin opgroeien.

Een disfunctioneel gezin wat is dat:

Een disfunctioneel gezin, is een gezin waarbij er sprake is van:

Drug of alcohol misbruik

Fysiek, emotioneel of verbaal geweld

Verwaarlozing, gebrek aan liefde, gebrek aan aandacht

In deze gezinnen lijden de gezinsleden onder angst, woede, pijn, schaamte en eenzaamheid. Zij leren om hun emoties te onderdrukken, hun eigen behoeften te negeren en of als niet belangrijk af te doen. Ze worden dan “overlevenden.” Deze gezinsleden ontwikkelen gedragspatronen die hen helpen bij het ontkennen en negeren van het probleem. ze leren om te liegen tegen zichzelf en leugens te geloven. Bovendien zorgen deze gedragspatronen er voor dat emoties niet of moeilijk, geuit en besproken worden. Er ontstaat een diep schaamte gevoel en een even zo groot gevoel van diepe eenzaamheid.Dat maakt dat kinderen binnen een disfunctioneel gezin, zich emotioneel niet gezond ontwikkelen. Deze kinderen zijn als volwassenen vaak “ emotioneel onvolwassen “

Het niet leren om op een gezonde en veilige manier met emoties, problemen en (levens) ervaringen om te gaan, maakt niet alleen dat je als co-depender diep gevoel van schaamte eenzaamheid opgroeit, geen of een erg laag eigenwaarde ontwikkeld   maar ook dat je waarschijnlijk allerlei andere lichamelijke of psychische klachten ervaart. Bovendien is het eerder regel als uitzondering, dat je als volwassene een partner kiest die ook destructief gedrag en patronen vertoont. Dit gedrag en deze patronen zijn bekend terrein. Het voelt vertrouwd, veilig en op een vreemde verslavende manier is het makkelijk om mee om te gaan. Een gezonde relatie/ partner en daarmee gezonde liefde, kun je (onbewust) zien als een bedreiging. Immers, het is je niet geleerd hoe het dan wel moet, hoe het anders kan.Toch kun je dit leren, je kunt inzicht krijgen in (je) destructief gedrag en patronen. Je kunt leren andere keuzes te maken. Je kunt van emotionele onvolwassenheid naar emotionele volwassenheid. Het is een proces, een proces waarin je inzicht krijgt in jezelf, in je emoties, behoeftes en verlangens, waarin je eigenwaarde opbouwt, waarbij je jezelf ontwikkelt.

Emotionele volwassenheid is altijd te ontwikkelen, iedereen kan altijd werken aan zijn of haar emotionele volwassenheid.

Synergy coaching & counseling

Mariella medina

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.