schatjes

Schatjes

Opvoeden is tegenwoordig niet alleen topsport, maar we moeten ook een bachelor hebben behaald in de pedagogiek. We doen onze uiterste best om ervoor te zorgen dat onze kinderen gelukkig zijn. We brengen ze naar de juiste sport en dans clubjes voor hun lichamelijke ontwikkeling en naar muziek of tekenles voor een bredere algemene ontwikkeling. We ontzeggen bij voorkeur onze schatjes niets, we hebben het woord Nee en de kritische noot uit ons woordenboek geschrapt en zorgen als het even kan dat het ze op materieel niveau aan niets ontbreekt. Alles is erop gericht om ervoor te zorgen dat onze kinderen alle kansen krijgen om straks geslaagde en succesvolle volwassenen te worden.

Het is een bewonderenswaardig en mooi streven. Echter heeft al deze inspanning en opvoeding een schaduwzijde. Zoals al eerder beschreven in; Hoe hecht is jouw hechting 3, is er een grote prestatie druk ontstaan bij zowel ouders als bij kinderen. Er wordt veel aandacht besteed aan de buitenkant ( hoe zie ik eruit, materialisme) en is er nog weinig aandacht voor de binnenkant (mentale, emotionele welzijn). Bovendien zijn we heel tegenstrijdig in het opvoeden van onze kinderen. Aan de ene kant zijn we ontzettend zorgzaam en letten we als haviken op onze kinderen. We brengen ze met de auto van en naar school, gaan ze met dezelfde vaart na school weer de in auto om te worden gebracht naar sport, clubjes en zelfs vriendjes en vriendinnetjes. Maar aan de andere kant brengen we onze kinderen al vroeg naar de kinder- en buitenschoolse opvang en zitten ze als puber vaak alleen thuis omdat de ouders werken. Enerzijds worden kinderen behandeld als prinsjes en prinsesjes en leren ze daardoor niet meer om te gaan met frustratie, teleurstelling en om hun behoefte uit te stellen. Anderzijds zijn de ouders vaak afwezig zowel fysiek als emotioneel. Is er weinig aandacht voor de emotionele behoefte van het kind en hebben ouders vaak geen idee wat er in hun kind omgaat en wat hun bezig houd.

De samenleving die wij daarmee onder andere hebben gecreƫerd is er een van, meer, meer en nog meer, met zo min mogelijk inspanning en een minimum aan verantwoording. Dit brengen wij ook over op onze kinderen. Sterker nog ook onze kinderen moeten aan het gebruikers gemak voldoen. Maar al te vaak krijgen drukke, actieve kinderen ten onrechte het labeltje ADHD op geplakt en Boze, opstandige kinderen het labeltje ODD. In plaats van eerst eens goed te kijken of het probleem gedrag mogelijk voortkomt uit andere factoren dan ADHD of ODD bv; tijd en aandacht voor het kind, opvoeding en omgeving. Artsen schrijven te vaak te snel medicijnen voor. Ritalin, Concerta en Medikinet Zijn de meest bekende legale drugs die duizenden kinderen en jongeren onder toeziend oog van hun ouders slikken.

Mariella medina

Synergy Coaching & Counseling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.