Met een goed gevoel de feestdagen door.

Kerst en oud & nieuw staan weer voor de deur. 2015 was en is een bewogen jaar. De vele aanslagen die Europa en de wereld hebben geteisterd, met als triest hoogtepunt de aanslagen in Bataclan, Parijs. De enorme stroom vluchtelingen op de vlucht voor geweld en haat. Het klimaat waarbij er continu warmte, droogte en neerslag records werden gebroken. Al met al geen berichten om vrolijk van te worden. Ondertussen gaat het leven van alledag gewoon door. Ook dit jaar zijn er weer een hoop mensen voor wie dit jaarlijkse terugkerende ritueel van regelen, koken en shoppen, voor een enorme berg stress zorgen. Om over de verplichten visites maar niet te spreken en dan heb ik het nog niet eens over die grote groep mensen voor wie de feestdagen eigenlijk alleen maar donker, verdrietig en eenzaam zijn.

Het lijkt erop dat we compleet voorbij gaan aan de symboliek van deze feestdagen. Nog los van het geloofsaspect. Het lijkt erop dat de waarden van de feestdagen van ondergeschikt belang is. Want ondanks alle ellende in de wereld, hoe dichtbij ook, al staat het bij ons op de stoep. Zelfs het feit dat we nog maar net uit de crisis kruipen, heeft niet gemaakt dat we ons anders zijn gaan gedragen. De feestdagen draaien nog steeds om dure en grote cadeau `s en om de hoeveelheid eten. Klaarblijkelijk we niet meer bezig met waar het echt om draait. Zijn we Mededogen vergeten, halen we warmte en harmonie, uit de prijskaartjes van de cadeau `s, uiten we liefde en dankbaarheid uit het aantal gangen van het diner en is Vrede iets wat alleen bestaat op 1e en 2e kerstdag, maar zelfs daar zit een tijdslimiet aan.

Laten we het dit jaar eens anders doen en deze trend doorzetten in 2016. Laten we ons een nieuwe lijfspreuk aanmeten.

LESS IS MORE!

Laten we het simpel houden, overdaad schaadt.

Laten we dankbaar zijn voor wat we wel hebben, tel wat je hebt, niet wat je mist.

Laten we ons niveau van empathie verhogen, Wees de verandering die je in de wereld wilt zien.

Laten we van vrede en liefde actieve werkwoorden maken, vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van liefde.

Laten we dit tot de goede voornemens maken voor het nieuwe jaar en laten we het vooral niet opgeven.

 

Mariella Medina

Synergy Coaching & Counseling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.