Hoe hecht is hechting deel 3

Hoe hecht is hechting deel 3

Is er überhaupt een relatie tussen hechting en de manier waarop onze maatschappij functioneert?

De Engelse Kinderpsychiater John Bowly stelde al dat Hechting van groot belang is voor de evolutie (hechting deel1). Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat: Ieder pasgeboren kind een aangeboren neiging heeft om de aanwezigheid van anderen te zoeken en dat volwassen, in het bijzonder moeders, de aangeboren neiging hebben om in de buurt van hun kind te blijven en te beschermen. Deze neiging tot nabijheid zoeken zou in de loop van de evolutie zijn ontstaan om de overleving van de mensheid te vergroten. Zonder hechting en hechtingsgedrag hebben baby’s veel minder kans om te overleven en als de kinderen niet overleven dan overleeft uiteindelijk de gehele mensheid niet.

Welke effecten heeft hechting, of liever gezegd onthechting dan op onze maatschappij.

Wie de kranten leest en regelmatig het nieuws bekijkt, zal daar tal van voorbeelden zien van de onthechting in onze maatschappij. Neem het bericht van de bejaarde mevrouw van 96 jaar, willekeurig neergestoken door een jongen die dat deed om wraak te nemen op zijn vader. Jongeren die staan te filmen als er iemand in elkaar geslagen worden om het vervolgens via de sociale media te verspreiden. Omstanders die vaak bij geweld op straat niets doen en toe kijken. Het gemak waarmee jonge kinderen zich op het internet en via hun mobiel letterlijk en figuurlijk bloot geven. Het kijken van porno is gewoon en het gebruik van drugs en alcohol hoort erbij. Hier zou je kunnen spreken van onthechting in de maatschappij.

In de loop der jaren is de nadruk in onze maatschappij meer gaan liggen op de mens als individu en op onze materiële welvaart Daar waar onze maatschappij in het verleden een sterkere eenheid vormden, bestaat onze hedendaagse, ‘moderne’ maatschappij uit eigenzinnige individuen, die in vrijheid hun eigen keuzes maken en zich losmaken van collectieve gedragspatronen. Echter, heeft bestaand sociologisch onderzoek laat zien dat ook onze moderne samenleving door allerlei vormen van groepsvorming of kuddegedrag wordt bepaald. Dat heeft weer tot gevolg dat de kudde bepaalt aan welke norm (en) wij waarden hechten.

Vandaag de dag wordt er enorm veel waarden toegeschreven aan onze financiële en materiële welvaart Het in stand houden van deze welvaart heeft echter een keerzijde. Er is een grote prestatie druk ontstaan bij zowel de volwassenen als bij kinderen. Er wordt veel aandacht besteed aan de buitenkant (hoe zie ik er uit, materialisme) en nog weinig aandacht voor de binnenkant (mentale, emotioneel welzijn). Al deze aspecten werken mee in de onthechting in de maatschappij. Ouders en verzorgers zijn minder aanwezig, kinderen worden vaak al op zeer jonge leeftijd al naar de crèche of kinderopvang gebracht. Jonge kinderen worden dus al heel snel van hun ouders of verzorgers gescheiden. Zoals al bleek in hechting deel1, kan langdurige scheiding van de ouders in de eerste 2, 3 kinderjaren zorgen voor hechtingsproblemen.

In Zweden verschilt het ouderschapsverlof nogal van het ouderschapsverlof zoals wij dat in Nederland hebben. Waar je in Nederland 16 weken verlof krijgt (als moeder), krijg je in Zweden ongeveer 16 maanden (zelf te verdelen tussen vader en moeder). Daarvan is 13 maanden betaald met 80% van je salaris en 3 maanden op uitkeringsniveau. Daarnaast kun je de eerste drie levensjaren van je kind onbeperkt onbetaald verlof nemen. Blijkbaar zien ze in Zweden het belang van de cruciale eerste drie levensjaren. Dat kan het verschil zijn of maken, een maatschappij waarin mensen hechten aan normen en waarden bestaande (gezins) structuren hebben om op terug te vallen of een samenleving waarin mensen wel vreedzaam samenleven, maar geen contact hebben.

Mariella Medina

Synergy coaching & counseling

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.