Hoe hecht is hechting 1

Hoe hecht is hechting

Wat is dat hechting? Hoe ontstaat dat, en waarom is dat zo belangrijk?

Hechting of gehechtheid is een duurzame relatie die je als kind opbouwt met je ouders. Het is voor de rest van je leven en is van invloed op je denken, voelen en de manier waarop je handelt. Het bepaalt ook je vermogen om intieme relaties aan te gaan of op te bouwen. Deze sterke emotionele band bouw je op in de eerste 2 a 3 levensjaren na je geboorte. Deze band met je ouders of verzorgende is nodig om, emotioneel, psychisch en motorisch gezond te ontwikkelen en is zelfs van levensbelang. Het niet veilig of op een goede en gezonde manier hechten aan je ouders in je vroege jeugd lijdt haast onvermijdelijk tot allerlei emotionele en psychische problemen.

John Bowlby, een Engelse kinderpsychiater deed in de jaren 40 en 50 van de 20ste eeuw onderzoek naar het hechtings proces en kwam met zijn hechtingstheorie. Dit deed hij vanuit zijn eigen ervaring (Hij werd als kind, opgevoed door een kindermeisje zag en zijn ouders zelden) op basis van studies naar jeugddelinquenten en zijn werk op een school voor sociaal-emotioneel onaangepaste kinderen. Zijn vooronderstelling is dat kinderen genetisch ‘geprogrammeerd’ zijn om zorg te verkrijgen in de eerste kinderjaren. Dit doen zij door bijvoorbeeld te huilen of de aanwezigheid van de ouders of vaste verzorgers te zoeken. Hij kwam tot de conclusie dat een langdurig afwezige band tussen moeder en kind in de eerste drie levensjaren leidt tot een onomkeerbaar negatief effect op de geestelijke gezondheid van het kind. Ook stelde hij vanaf de jaren 60 dat hechten ook een belang is voor de evolutie. Omdat Ieder pasgeboren kind een aangeboren neiging heeft om de aanwezigheid van anderen te zoeken en dat volwassen, in het bijzonder moeders, een aangeboren neiging hebben om in de buurt van hun kind te blijven en te beschermen. Deze neiging tot nabijheid zoeken zou in de loop van de evolutie zijn ontstaan om de overleving van de mensheid te vergroten. Zonder hechting en hechtingsgedrag hebben baby’s veel minder kans om te overleven, en als de kinderen niet overleven dan overleeft uiteindelijk de gehele mensheid niet.

Niet alleen om te overleven is hechting nam belang, maar ook om op een gezonde, positieve manier te leren omgaan met je eigen gevoelens, dat je leert om op een goede en gezonde manier je gevoelens te uiten. Dat maakt dat je als volwassene eigenwaarde, zelfvertrouwen en een eigen identiteit ontwikkelt.

Het belang van hechting strekt zich dus niet alleen uit in de complete ontwikkeling van de mens, het is ook van invloed op alle lagen en facetten van de maatschappij. Hechting is dus van groot belang voor de overleving van de mensheid.

Bron vermelding:

John Bowlby

Mariella Medina

Synergy coaching & counseling

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.