Help mijn kind is verslaafd!

Niet alleen kinderen met Adhd of Add, lopen het risico verslaafd te raken.

Tegenwoordig loeren de verleidingen van allerlei verslavingen naar onze kinderen.

Zo is er gameverslaving, telefoonverslaving, sociale media verslaving maar natuurlijk ook de ouderwetse alcohol en drugsverslaving. De ouder die denkt OO dat doet mijn kind niet, of dat overkomt mij en mijn kind niet, kan wel eens bedrogen uitkomen. De ouder die denkt, Ach wat kan het voor kwaad, ik heb het vroeger ook gedaan en ben ook niet verslaafd geraakt, kan ook wel eens van een koude kermis thuis komen. Iedere tiener kan verslaafd raken, ongeacht het gezin van herkomst. Rijk, arm, of je als tiener nu opgroeit in de Schilderswijk of in het gooi geen enkel kind is immuun voor verslavingen en je kunt je er ook niet tegen inenten.

Tieners zijn tegenwoordig meer op zichzelf aangewezen. Ze kijken meer tv, kijken meer films, gamen meer en internet is niet alleen meer makkelijk toegankelijk, het is er simpelweg altijd. Hoewel het internet heel nuttig is en er heel veel goede en informatieve informatie op te vinden is, is er ook heel veel slechte en foute informatie te vinden. Zo ook over alcohol en drugs. Tieners zijn niet altijd in staat om in die enorme berg informatie onderscheid te maken wat waar is en wat niet.

Tussen de 10 en 25 jaar zijn de hersenen van pubers nog volop in ontwikkeling. Ja, je leest het goed! Tot hun 25e zijn de hersenen nog niet volgroeid. Een onrijp brein heet dat.

In de puberteit brengen de hersenen de productie van de geslachtshormonen opgang. Die hormonen ( o.a. oestrogeen en testosteron) werken in op het lichaam en de hersenen van je eerst zo meegaande lieve puber en zorgen voor het alom bekende gedrag en humeur veranderingen. Dat is te begrijpen want de functie van alle hersengebieden verandert door de geslachtshormonen, van het voorste deel van de hersenschors (de prefrontale cortex) tot in het ruggenmerg. In de prefrontale cortex komt de ontwikkeling tot stand die betrokken is bij de cognitieve en emotionele functies zoals beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.

Doordat de prefrontale cortex bij pubers nog volop in ontwikkeling is (onrijp) zijn pubers bijvoorbeeld niet instaat om de gevolgen van hun gedrag op langer termijn te overzien. Ze denken dus alleen aan de gevolgen van hun gedrag op korte termijn. Daardoor kunnen pubers ook meer risicovol gedrag vertonen zoals coma zuipen en drugs gebruik. Helaas maakt het ze onder invloed van hun onrijpe brein tijdens de risicovolle keuzes ongevoelig voor straf. Hierdoor is er dus ook een verhoogde kans op het misbruik van verslavende middelen die op het onrijpe puberbrein permanente schade kunnen aanrichten. Ook neemt de kans op ontremd, antisociaal, agressief en crimineel gedrag toe. Het experimenteren met alcohol en drugs is in de puberteit is dus niet altijd zonder gevaar.

Synergy Coaching & counseling

Mariella medina

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.