Help mijn kind is verslaafd 3

Niet iedere puber wordt een alcoholist als hij of zij een keer dronken wordt. Niet iedere puber wordt een drugsverslaafde als hij of zij wel eens een jointje rookt. Wat zorgt er dan wel voor dat een puber verslaafd word? Er is veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van verslavingen. Daar is uit voort gekomen dat er vrijwel nooit sprake is van één oorzaak. Er spelen altijd meerdere factoren een rol en er is sprake van een samenloop van omstandigheden.

Een voorbeeld van een aantal van die factoren zijn: Gevoelig zijn voor verslavingen, gevoelig zijn voor verleiding, prestatie druk, onzekerheid, nieuwsgierigheid, grenzen verkennen / opzoeken, gezinssituatie, geen goede band met ouders, liefdes verdriet, mee willen doen, verkeerde vrienden, moeilijk kunnen omgaan met problemen, angsten, het niet hebben van hobby`s, verveling, scheiding van ouders, niet op eigen benen kunnen staan.

Niet op al deze factoren hebben we invloed, maar wel op de manier waarop we met ons kind omgaan en reageren op situaties waarin 1 of meerdere van deze factoren zich voordoen.

Zo kun je als ouder er fanatiek op hameren dat je kind zijn uiterste best doet op school, de beste cijfers haalt en uitblinkt in zijn of haar sport. Je dochter of zoon wil graag aan je verwachtingen voldoen waarmee er onbedoeld flink wat druk en daarmee stress op je kind rust. De prestatie druk en de stress kunnen factoren worden waardoor je kind op zoek gaat naar ontspanning en dat zoekt in alcohol of drug.

Pubers die heel veel tijd alleen doorbrengen en weinig contact hebben met hun ouders en geen vertrouwens persoon hebben, kunnen hun heil zoeken bij verkeerde vrienden of vriendinnen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun problemen zoals liefdesverdriet gaan verdoven met alcohol of drugs, of vluchten in het spelen van games.

Of je hebt als ouders de beste bedoelingen en je hangt als een soort helikopter boven je kind. Je Vind  dat je voortdurend over de schouder van je kind moet meekijken, om er voor te zorgen dat je kind niet in de problemen komt of de verkeerde beslissingen neemt. Hoe goed bedoelt ook maar als ouder rem je daarmee de ontwikkeling van het zelfvertrouwen en zelfstandigheid.  Bovendien zal je kind zal meer moeite hebben bij het nemen van beslissingen. Je kind zal zich op den duur gaan afzetten tegen al die goed bedoelde bezorgdheid en mogelijk doorslaan in het verkennen van grenzen als het gaat om alcohol en drug.

De omstandigheden van een puber, de opvoeding, het karakter van je kind en de manier waarop je met je kinderen om gaat zijn onder andere erg belangrijk voor het wel of niet ontstaan van een verslaving.

Synergy Coaching & Counseling

Mariella Medina

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.