Help mijn kind is verslaafd 2

Het Gebruik van alcohol en drugs zijn we steeds normaler gaan vinden en het is ook steeds meer toegankelijker geworden. Een jointje is de nieuwe sigaret, In drinken voor het uitgaan, want dat is goedkoop en een pilletje tijdens het uitgaan is wel zo gezellig en je kunt bovendien de hele nacht doorhalen. Iedereen doet het gevaren zijn er niet en niemand is, of raakt verslaafd. Uit het laatste onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat; Het aantal aan alcohol gerelateerde ziekenhuisopnames blijft stijgen. Xtc is de populairste drug in het uitgaansleven bovendien valt het op dat het aandeel hoog gedoseerde xtc pillen blijft stijgen en dat het aandeel ernstige xtc incidenten op grootschalige evenementen is toegenomen.

Zoals al eerder beschreven in het vorige artikel; Help mijn kind is verslaafd, is geen enkel kind immuun voor verslavingen. Tegelijkertijd wil dat ook niet zeggen dat elk kind verslaafd raakt als het een keer een drankje drinkt, een jointje rookt, of een spelletje op de PlayStation speelt.

Wat maakt dat het ene kind een groter risico heeft om verslaafd te raken en het andere kind niet?. In de artikelen Van ADHD op weg naar verslaving, werd al aangehaald dat pubers met adhd een groter risico lopen om verslaafd te raken. Maar niet alleen pubers met adhd. Voor iedere puber die de overgang maakt van de basisschool naar de middelbare school is er een verhoogd risico. In die periode worden er meer nog als op de basisschool groepen gevormd. Het is voor pubers erg belangrijk om “erbij” te horen. Dat is normaal en hoort bij de ontwikkeling van een eigen identiteit en het los maken van de ouders. Als ouder heb je dan minder invloed op je kind terwijl de invloed van vrienden en vrienden groepjes groter wordt. Dat betekend dat de zogenaamde “foute vrienden” dus wel degelijk invloed hebben op het gedrag van je kind. Ook groepsdruk en de eventuele stress die daarbij hoort kan voor een risico zorgen als het gaat om het gebruik van alcohol en drugs. Hoe stevig staat je kind in zijn of haar schoenen?  In hoever is je kind daar tegen bestand, kan en durft je kind nee te zeggen?. Minder invloed wil nog niet zeggen dat je als ouder geen invloed hebt. Het is belangrijk dat je open en eerlijk met je kind praat over alcohol en drugs gebruik. Dat je duidelijk grenzen aangeeft over wat wel en niet acceptabel is. Maar dat je vooral open blijft staan voor je kind en wanneer je vermoed dat er iets mis is met je kind, negeer het niet maar ga ermee aan de slag. Ga het gesprek aan. Zoek hulp als je er zelf niet uit komt. Maar steek je kop niet in het zand!

Mariella Medina

Synergy Coaching & Counseling

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.