De Grens

In de lezing Patronen & Structuren, De spiegels van je leven en in blog 4, heb ik het gehad over; emotionele verslaving. Tijdens de lezing legde ik uit dat voor veel mensen de dingen in hun leven gebaseerd zijn op hun emotionele verslaving. Bijvoorbeeld de slachtoffermentaliteit, een mooier voorbeeld is er bijna niet. Dat begint meestal dat er iets naars en vervelends gebeurde. Vervolgens vertelde je het aan iemand anders en die vind het vervelend voor jou, luistert naar je ( je krijgt erkenning) komt met een oplossing en of lost het probleem voor je op. Hee, dat werkt goed! Je denkt misschien; laat ik eens kijken of het nog een keer werkt en verdomd. Plotseling bekommeren mensen zich om je, ze steunen je, luisteren naar je, voelen met je, enz. dat is natuurlijk prachtig en dat hoort ook zo. Zowel het slachtoffer als de redder(s) krijgen hierdoor een goed gevoel. De keerzijde aan deze slachtoffer/ redder situatie is dat als de eerste kick is weggeëbd en als geen van beide verandert, Ze beide zullen doorgaan met het voeden van hun verslaving. Ze zullen steeds iemand anders uitkiezen om hun behoefte te bevredigen zo hoeft geen van beide naar hun eigen aandeel te kijken. Ze zullen beiden zeggen mij overkomt voortdurend vervelende en nare dingen. Geen leuk beeld maar dit is wat veel van ons doen. We spelen met zijn alle gezellig onze verslavingen uit! Raar? Niet echt. Immers Onze emoties zijn frequentie gevoelig waardoor we gelijkgestemde mensen en situaties aantrekken weten jullie nog?

Tijdens en na de lezing hoorde ik van verschillende mensen terug dat ze, zonder dat ze zich ervan bewust waren toch in meer of minder mate verslaafd zijn aan hun emoties. Waar ligt nu grens? Waar ligt de grens tussen verslaafd zijn aan je emoties je patronen en wanneer is er sprake van een verslaving aan je kind, partner of situaties ook wel co-dependency genoemd. Die scheidslijn is moeilijk te bepalen. Bij bepaald gedrag hoort een bepaalde emotie en andersom. Verslaafd zijn aan je emoties of verslaafd zijn aan je gedrag (co-dependency) zijn verslavingen die elkaar stimuleren, samen gaan. Uit beide verslavingen komen patronen voort die ons leven bepalen. Toch wil het niet zeggen dat als je verslaafd bent aan een bepaalde emotie dat je co-dependent bent. Co-dependency gaat verder dan alleen verslaafd zijn aan je emoties. Wat voor beide verslavingen wel geld en eigenlijk voor alle verslavingen en ook voor je patronen is om er van los te komen is het nodig dat je het kunt erkennen, bewust wordt. Beseft dat het niet iets is wat je zomaar even oplost. Het is een proces. Een proces dat bij de een sneller gaat als bij de ander. Hoe groot is het verlangen om iets te veranderen.

Wil je meer informatie? wil je een blijvende positieve flow in je leven? wil je graag van je niet helpende oude patronen af, maar je weet niet hoe? vul dan onderstaand contactformulier in en klik op verstuur! Of stuur een email naar:info@synergycc.eu

cc.eu
Mariella medina

Mariella medina

Synergy Coaching & Counseling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.