Als jij zorgt voor het probleem, dan zorg ik voor de oplossing

Als jij zorgt voor het probleem, dan zorg ik voor de oplossing

We kennen allemaal wel iemand, of hebben iemand in onze omgeving, voor wie niets te veel is, die altijd voor iedereen klaarstaat, altijd bereid is te helpen, je met raad en daad bijstaat: een ware rots in de branding.

Co-dependency kan dan ook worden aangezien voor altruïsme, grootmoedigheid en liefdadig gedrag en de co-depender als een nobel persoon.

Een co-depender is een co-depender omdat hij of zij zich vaak verantwoordelijk voelt voor de hele wereld. Een co-depender is vaak ontzettend flexibel, ijverig, doortastend, moedig, vergevingsgezind en verstandig. Co-dependers hebben het “zorgen voor” tot een kunst verheven. In partnerrelaties wordt de partner vaak overspoeld met zorg, wat dan liefde wordt genoemd.

Natuurlijk zijn dit ook mooie en goede eigenschappen die heel veel mensen bezitten, zijn er heel veel mensen hulpvaardig en het is zeker niet zo dat je per definitie co-depender bent als je “zorgt voor” of een aantal andere van deze eigenschappen hebt. Het verschil zit in het onderliggende motief.

Bij co-dependency komt al die onbaatzuchtigheid en edelmoedigheid voort uit een heel ander motief. Een laag zelfbeeld, een diep geworteld gevoel van eenzaamheid en schaamte. Het onbewuste idee hierachter is vaak:

Hij of zij verandert wel, (ik wordt gehoord, gezien)

Word ik gewaardeerd en gerespecteerd

Ben ik goed genoeg, (een kortstondige boost van het zelfbeeld)

Wordt er van mij gehouden, (ik krijg de minimale  liefde waar ik zo naar verlang)

Het behouden van controle

Een co-depender heeft vaak een groot inzicht in anderen, ziet heel goed waar het bij de ander fout gaat en hoe het anders moet. Maar vindt het moeilijk om naar zichzelf te kijken. Van dichtbij ziet immers niemand scherp. Bovendien wordt hij/zij zo opgeslokt door andermans problemen dat er helemaal geen ruimte tijd is om zijn of haar eigen probleem te ontdekken of op te lossen. Het gezegde “Hij / zij ziet de splinter in het oog van de ander, maar negeert de balk in zijn eigen oog” gaat hier zeker op.

Onbewust is hij of zij daardoor altijd op zoek naar een probleem of iets buiten zichzelf om zich beter te voelen. Het is een zoektocht naar het gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, (zelf) respect, erkenning, liefde en geluk.

Een co-depender heeft iemand met een probleem nodig om zich goed te voelen.

 

Synergy coaching & Counseling

Mariella Medina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.